Wat is een pelletkachel

Een pelletkachel is een hightech “groene” kachel die wordt gestookt met houtpellets. Het verbrandingsproces is Co² neutraal.

De kachel heeft een microchip besturings systeem die de veiligheid controleert en een optimale verbranding waarborgt. Dit systeem stuurt meerdere ventilatoren aan die ervoor zorgen dat de kachel een optimale verbranding heeft. Hierdoor zijn de meeste modellen in staat een rendement van ca. 90% te behalen. Door de geringe asvorming blijft er niet meer dan 0,7% as over.

Een van de ventilatoren zorgt ervoor dat er in de verbrandingshaard een optimale conditie is voor de verbranding van de pellets. Het gaat hier om aanvoer van verbrandingslucht (zuurstof), afvoer van de rookgassen en een optimale rookgassen temperatuur. Hierbij is tevens het voordeel dat het niet noodzakelijk is om de kachel aan te sluiten op een schoorsteen of een schouw. Er is geen natuurlijke “trek” nodig. Het is, naargelang de situatie, mogelijk om rechtstreeks door de muur naar buiten te gaan. Tevens zijn er één of meerdere (afhankelijk van het model) ventilatoren die de omgevingslucht uit de kamer door de kachel voeren en zorgen voor de warmteoverdracht. Doordat de lucht een uitgekiende weg aflegt en meermalen langs de vuurhaard wordt geleid is de warmteoverdracht optimaal. Vervolgens wordt de warme lucht de kamer weer ingeblazen, of via een aan te leggen kanaal naar andere ruimtes in uw woning gevoerd. Deze kachels vallen onder de categorie “Kanalisatie kachels”. Ook zijn er pelletkachels die aangesloten kunnen worden op de CV installatie. Sicalor heeft zelfs een krachtige CV ketel die op pellets brandt.

De pellets worden in een container, die zich in de kachel bevindt, gedaan. Afhankelijk van het model past er 13 tot 110 kg. pellets in deze container. Door middel van een schroefas worden de pellets, aangestuurd door het besturingsysteem, in de vuurpot geleid. De hoeveelheid pellets per uur is afhankelijk van de ingestelde temperatuur en past zich aan, aan de omgevingstemperatuur en het ingestelde programma. Met dit programma kan de gewenste kamertemperatuur worden ingesteld. Alle Sicalor kachels hebben een thermostaat en onze nieuwe modellen hebben als optie ook een zogenaamde “ecostop”. Deze ecostop zorgt ervoor dat de verbranding stopt als de gewenste kamertemperatuur is bereikt. De kachel start automatisch weer op als de temperatuur 2ºC onder de ingestelde temperatuur komt. Hiermee kan een besparing van 3 kg. pellets per dag worden behaald.

Reiniging
Het is raadzaam om uw kachel één maal per jaar grondig te reinigen. Dit kunt u als een beetje handig bent zelf, of u laat een monteur komen indien u dit liever heeft. Het is maximaal een half uurtje werk en het geeft weinig rompslomp en vuil. Bij onze Sicalor kachels is een borsteltje en een stofzuiger voldoende om de hele kachel goed schoon te maken.